Dzień Zdrowego Śniadania

Opublikowano: czwartek, 08, listopad 2018 18:00
M.Ł.

1004101110141018PB089723PB089737 

W ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc” dnia 8 listopada w naszej szkole obchodziliśmy „Dzień Zdrowego Śniadania. W Europie obchodzony jako „Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Najważniejszymi celami tego programu są:

- zwiększenia świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka,

-przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.

Organizatorem programu „Śniadanie Daje Moc” jest Partnerstwo dla Zdrowia – koalicja firm: Biedronka, Danone, Lubella oraz Instytutu Matki i Dziecka.

W przygotowanie zdrowego śniadania w oddziale przedszkolnym oraz w klasach włączyły się dzieci, rodzice, nauczyciele i pracownicy obsługi.

Tego dnia na stołach pojawiły się kolorowe kanapki z serem, wędliną, jajkiem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, papryką, były też owoce jak banany czy kiwi, a także płatki śniadaniowe i kakao.

Śniadanie było pożywne i wszystkim smakowało.

W ramach programu odbyły się tez pogadanki w klasach nt. zdrowego odżywiania. W efekcie dzieci zwiększyły swoją świadomość nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w swojej diecie.

Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To najlepszy start na nowy dzień.

Instytut Matki i Dziecka skomponował 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów, oto one:

Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.

Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.

Zawsze myj ręce przed posiłkiem.

Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.

Jedz o stałych porach i nie spiesz się.

Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.

Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.

Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.

Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.

Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.

Dobrą wodą gaś pragnienie.

Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.