Breadcrumbs
Kalendarz wydarzeń
Banners
Programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” połączone
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 02, październik 2017 16:41
- Seba
Od roku szkolnego 2017/2018 programy unijne: "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole" zostały połączone i zastąpione jednym wspólnym programem pod nazwą „Program dla szkół”. Wynika to ze zmiany przepisów unijnych.
Głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2017/2018 zmienia się grupa uczniów, którzy otrzymują darmowe mleko, warzywa i owoce. Pomoc przysługuje dzieciom z klas I-V. Dotychczas owoce i warzywa przysłygiwały uczniom klas I-III, a mleko otrzymywali wszyscy uczniowie z klas I-VI oraz dzieci z oddziału przedszkolnego.
W ramach nowego programu dzieci będą:
- otrzymywały bezpłatnie owoce i warzywa oraz produkty mleczne,
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz pochodzenia żywności i rolnictwa.
Dystrybucja produktów mlecznych, warzyw i owoców w szkołach odbywa się bezpłatnie, a odpowiada za nią Agencja Rynku Rolnego.
W ramach komponentu owocowo-warzywnego każde dziecko może w roku szkolnym 2017/2018 liczyć w pierwszym semestrze na 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje śliwek
* 1 porcję soku owocowego
* 7 porcji marchwi
* 5 porcji rzodkiewki
* 2 porcje papryki
* 4 porcje pomidorów
* 3 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
W drugim semestrze uczeń otrzyma 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje truskawek
* 1 porcję soku owocowego
* 9 porcji marchwi
* 6 porcji rzodkiewki
* 4 porcje pomidorów
* 2 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
Jeśli chodzi o komponent mleczny, to w roku szkolnym 2017/2018 każdy uczeń uczestniczący w programie otrzyma w pierwszym semestrze 40 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 2 porcje jogurtu naturalnego
* 2 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego
W drugim semestrze może zaś liczyć na 44 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 4 porcje jogurtu naturalnego
* 4 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego