Breadcrumbs
Kalendarz wydarzeń
Banners
Programy UE "Szklanka mleka" oraz "Owoce i warzywa w szkole"
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 02, październik 2013 16:40
- Seba
Program "Szklanka mleka" realizowany jest w ramach programu UE "Mleko dla Szkół".
Celem programu "Szklanka mleka" jest dbałość o zdrowie, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych u dzieci.
Programem tym objęci są wszyscy uczniowie naszej szkoły, a także dzieci z oddziału przedszkolnego.
W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty”.
Mleko i produkty mleczne są bogate w wiele rodzajów witamin, węglowodanów i soli mineralnych. Zapewniają dzieciom i młodzieży szkolnej zdrowie, ułatwiają naukę, dodają energii.
PROGRAM "OWOCE I WARZYWA W SZKOLE"
Program "Owoce i warzywa w szkole" skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się: świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca.
W programie "Owoce w szkole" przewidziane są również działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym, wzbogacającym wiedzę dzieci na temat owoców i warzyw.