Zajęcia kulinarne w Oddziale Przedszkolnym - kopytka

Opublikowano: czwartek, 19, październik 2017 16:32
malwa

1000

10041009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Święto Ziemniaka obchodzone 21 października to okazja aby przygotować danie z ziemniakiem w roli głównej. Ziemniaki, czyli  znane u  nas pod nazwą kartofle można przygotować w postaci frytek jak okrzyknęły dzieci, ale także można z nich przygotować smaczne kopytka. Proste danie, w sam raz do zabawy w kucharzenie dla dzieci. No to do dzieła...

Składniki:

500 g ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

Ugotowane i obrane ziemniaki należało przepuścić   przez praskę, dodać sól, jajko i mąką, delikatnie zagnieść ciasto, uformować ruloniki, pokroić i gotowe. Później dzieci przygladały się jak wrzuca się je do wrzącej wody. Po gotowaniu ok 1 minuty od wypłyniecia, kopytka były gotowe do spożycia. Z cukrem i cynamonem smakowały bardzo dobrze... 

Kopytka to pożywne danie bogate w węglowodany.